PRESSMEDDELANDE!


Vimek Minimaster är född ur skogsbondens behov

Miniskotaren Vimek Minimaster har en snart 30-årig historia. Företagets båda grundare, innovatörerna Nils-Erik och Lars-Gunnar Nilsson, utvecklade maskinen, liksom en rad andra produkter, utifrån den självverksamma skogsbondens behov.

Under flera år var Vimek Minimaster en huvudprodukt för Vimek i Vindeln, Västerbotten. Som mest tillverkade företaget 180 maskiner året 1990, och fram till idag har försäljningen uppnått respektfulla nivåer.

– Tillverkningen idag handlar mer om våra större maskiner. Det är också där vi lagt vårt fokus och produktutveckling. Vi har en tillverkningstakt som ökat rejält de senaste åren och vi ser fortsatta framgångar på många nya marknader, berättar företagets VD Fredrik Lundberg.

Över 1 000 Minimaster sålda, nu kommer ”Last Edition”

Totalt har Vimek sålt över 1 000 Minimaster. Första serien benämndes 101, följt av 202, 620 och nu 630. Den första hade vajerkran och hämtade mycket teknik från företagets terrängvagn.

Några år in på 1990-talet fick Vimek Minimaster sällskap av hyttförsedda miniskotaren Vimek 606. Även den blev en storsäljare och tillverkas än idag. Sverige liksom Tjeckien och Polen är stora marknader för Vimek 606. Många av dagens självverksamma skogsägare har valt att gå upp en nivå från Minimaster till Vimek 606 just av den anledningen att man vill ha det lite mer bekvämt.

– En varm hytt med mer bekvämligheter samt möjligheten att jobba ute oavsett väder drar säger Maria Öhman, Nordisk marknadschef hos Vimek.

Det är också en av anledningarna till att företaget beslutat att ta fram en sk jubileumsmodell av Minimastern. Vimek 630 ”Last Edition”

– Utvecklingen av Minimastern har nått sin ände och vi ser ingen ekonomi i att vidareutveckla maskinen samtidigt som den inte får bli dyrare för kunden. Jag tycker Vimek 630 Minimaster är en fantastisk maskin och det känns lite vemodigt att vi nu ska sluta sälja den säger Maria.

Endast 10 maskiner kommer att byggas

Företaget kommer därför att ta fram 10 st maskiner i jubileumsutförande som kommer att säljas ut under 2018.

– När de 10 maskinerna som ska byggas under året är sålda, finns inga fler att köpa. Vi hoppas såklart att någon vill ta över tillverkningen av maskinen, men i dagsläget har vi ingen färdig lösning fortsätter Maria.

Vimek Minimaster säljs även utanför Sverige, och det är fler än skogsägare som upptäckt produkten berättar Maria.

– Flera räddningstjänster använder maskinen för att köra ut slang och annan utrustning vid skogsbränder. I många jaktlag används maskinen som älgdragare.

Förutom miniskotarna Vimek 630 och 606 TTW har företaget 3 skogsmaskiner i serieproduktion, skotare men även skördare. Maskiner som vänder sig till större skogsägare, självverksamma med krav som fullfjädrade entreprenörer på ekonomi och resultat. Företagets export har ökat kraftigt under senare år, och i dag säljs maskinerna i ett 25-tal länder. Omsättningen fördelas ungefär lika mellan Sverige och export.

För mer information kontakta:

Maria Öhman, Vimeks Försäljningschef i Norden. Tel: 0933-135 16
Fredrik Lundberg, VD. Tel: 0933-135 20

Fakta Vimek AB:

Vimek är en marknadsledande tillverkare av lätta maskiner för det skonsamma skogsbruket. Företaget, med anor från början av 1900-talet, beläget i Vindeln i Västerbotten, omsätter drygt 150 mkr, och har ca 30 medarbetare. Vimek har återförsäljare runt om i Sverige samt i ett flertal andra länder runt om i världen. Vimek ingår i Cranab Group (Cranab, Slagkraft, Vimek och Bracke Forest) som samverkar för att vara världsledande inom hållbart skogsbruk, från plantering till slutlig hantering. Cranab Group har totalt ca 200 anställda.


 

← Till nyhetsarkivet